Interview met

Laura Vlasblom


Op een regenachtige vrijdagochtend ontmoet ik Laura in een business lounge boven de A4. Direct na de kennismaking en een kopje cappuccino, raken we al druk met elkaar in gesprek. Laura is een warm mens en kan leuk vertellen. Ik hang aan haar lippen en begin met een paar standaard vragen.

Lees het volledige interview >>

Interview Marianne de Werdt

Marianne de Werdt heeft een mediationpraktijk in IJsselstein.
Zij werkt uitsluitend op afspraak, maar haar werktijden zijn flexibel.
Zo is het ook mogelijk om ‘s avonds of in het weekend een afspraak te maken. U bent van harte welkom op haar kantoor, maar een afspraak bij u thuis is ook mogelijk (www.dewerdtmediation.nl).

Kun je iets over jezelf vertellen? Wat is jouw persoonlijke affiniteit met ouderschap en echtscheiding?
Met echtscheiding heb ik al een groot deel van mijn leven te maken. Niet zozeer uit affiniteit, maar meer omdat het mij overkwam. Toen ik 9 jaar was gingen mijn ouders uit elkaar. Ik was oud genoeg om me dat goed te beseffen. Uiteindelijk ben ik bij mijn vader gaan wonen. Hij is advocaat en hield zich en nu nog steeds veel bezig met echtscheidingen als advocaat. Als 14 jarige deed ik al regelmatig klusjes op kantoor waardoor ik ook de beroepsmatige kant van echtscheidingen meemaakte. Ook als volwassen vrouw werkte ik lange tijd op het advocatenkantoor. Nu heb ik mijn eigen praktijk bij mijn vader op kantoor als mediator met als specialisatie echtscheidingen.
Ik heb een dochter van 18 jaar en ben ervaringsdeskundige, ben gescheiden van haar vader.

Wat zijn jouw ervaringen ten aanzien van kiezen voor co-ouderschap, na de echtscheiding?
Wat ik vaak meemaak is dat ouders kiezen voor co-ouderschap, maar dat het in de praktijk moeilijker te realiseren is door allerlei praktische zaken. Ook het gebrek aan goede communicatie zorgt voor problemen. Ouders zitten in een strijd en vaak in een achtbaan van emoties, terwijl het op dat moment zo belangrijk is om goede afspraken met elkaar te maken. Dat lukt helaas niet altijd.

Wat zijn de redenen dat ouders kiezen voor co-ouderschap?
De taken in de verzorging en opvoeiding van de kinderen zijn tegenwoordig verdeeld. Niet alleen moeders bemoeien zich voornamelijk met de kinderen, maar vaders hebben ook een wezenlijk aandeel en willen en kunnen zich niet voorstellen om een weekendvader te worden. Kinderen hebben ook echt een vader en een moeder nodig. Daarnaast hebben moeders vaak ook een baan die is afgestemd op een verdeling van zorgtaken.

Geloof jij in co-ouderschap?
Ik geloof daarin als mijn clienten dat samen willen doen. Graag help ik hen daarbij.

Welke voorwaarden zijn er volgens jou verbonden aan een goed co-ouderschapvoor de kinderen?
Als alle praktische zaken goed geregeld zijn, maak dan goede afspraken. Ga niet met elkaar in discussie waar de kinderen bij zijn en probeer elkaar, hoe moeilijk ook, respectvol te benaderen. Probeer een manier te vinden om elkaar informatie door te geven die het beste bij jullie en jullie situatie past. Voorwaarde is wel om dichtbij elkaar in de buurt te gaan wonen, anders wordt het co-ouderschap om praktische redenen wel heel erg lastig.

Development by EverDesign ®